Sporotrichosis - Ayurveda Rawatan Herba

Sporotrichosis - Ayurveda Rawatan Herba

Sporotrichosis adalah jangkitan pada kulit yang disebabkan oleh kulat dan dilihat paling biasa di kalangan tukang kebun. Keadaan ini pada mulanya membentangkan sebagai nodul tidak menyakitkan atau sedikit lembut pada kulit, yang boleh berkembang menjadi ulser. Tidak dirawat, nodul dan ulser boleh kekal tidak berubah selama bertahun-tahun. Jangkitan kulat merebak di sepanjang nodus limfa, membentuk nodul baru atau ulser di sepanjang lengan yang dijangkiti atau kaki. Jarang, keadaan ini boleh menjejaskan tulang, sendi, paru-paru dan otak, terutama di kalangan mereka imunisasi dikompromi.

Rawatan Ayurveda sporotrichosis bertujuan untuk merawat nodul atau ulser, mencegah penyebarannya ke bahagian-bahagian badan yang lain dan meningkatkan status imun. Ubat-ubatan seperti Sukshma-Triphala, Triphala-Guggulu, Gandhak-Rasayan dan Chandraprabha-Vati digunakan untuk merawat nodul asal atau ulser. Dalam usaha untuk mencegah jangkitan daripada merebak ke kelenjar limfa, ubat-ubatan tambahan seperti Maha-Manjishthadi-Qadha, Saarivadi-Churna, Punarnavadi-Guggulu, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu dan Kanchnaar-Guggulu diperlukan untuk digunakan. Ubat-ubatan herba yang boleh digunakan untuk merawat jangkitan kulat ini ialah: Guggulu (Commiphora mukul), Amalaki (Emblica Officinalis), Haritaki (Terminalia chebula), Behada (Terminalia bellerica), Kachnaar (Bauhinia variegata), Punarnava (Boerhaavia diffusa), Manjishtha (Rubia cordifolia), Haridra (Curcuma longa), Daruharidra (Berberis aristata), Guduchi (Tinospora cordifolia), Saariva (Hemidesmus indicus), Karanj (Pongamia pinnata) dan Khadeer (Acacia catechu). Aplikasi tempatan di nodul atau ulser juga membantu dalam resolusi awal lesi. Ubat-ubatan seperti Manjishtha, Saariva, Haridra, Triphala (Tiga buah-buahan), Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra) dan Mandukparni (Centella asiatica) boleh digunakan untuk tujuan ini.

Tulang yang dijangkiti dan sendi boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Laxadi-Guggulu, Trayodashang-Guggulu, Sukshma-Triphala, Yograj-Guggulu, Sameer-Pannag-Ras dan Suvarna-Sameer-Pannag-Ras. Paru-paru terjejas boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Ras-Sindur, Malla-Sindur, Shrung-Bhasma, Pushkarmool (Inula racemosa), Kushtha (Saussurea Lappa), Pippali (Piper longum), Kantakari (Solanum xanthocarpum) dan Bruhat-Kantakari (Solanum indicum ). Jangkitan dalam otak adalah sangat jarang berlaku dan boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Tapyadi-Loh, Ekang-Veer-Ras, Maha-Vat-Vidhvans-Ras dan Bruhat-Vat-Chintamani. Status imun badan boleh ditingkatkan dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Ashwagandha (Withania somnifera), Shatavari (Asparagus racemosus), Tulsi (Ocimum sanctum), Bhrungraj (Eclipta alba), Abhrak-Bhasma, Trivang-Bhasma, Suvarna-Bhasma dan Suvarna- Malini-Vasant.

Sporotrichosis adalah jangkitan kronik dan luka-luka kulit tempatan boleh mengambil masa beberapa bulan untuk sembuh. Penglibatan tulang, sendi, paru-paru dan otak adalah lebih sukar untuk dirawat dan kadang-kadang mungkin tahan api untuk rawatan. Orang yang berisiko untuk penyakit ini oleh itu perlu dididik tentang kepentingan pencegahan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar