9 Home Pemulihan Mudah Untuk Sembelit Itu Benar-benar Berfungsi!

9 Home Pemulihan Mudah Untuk Sembelit Itu Benar-benar Berfungsi!

Apabila anda menggerakkan air besar kurang daripada tiga kali seminggu, maka anda dianggap sebagai sembelit. Apabila anda mengalami sembelit, najis anda biasanya bersaiz kecil, kering, keras, dan sukar untuk dihapuskan. Orang yang mengalami keadaan ini pengalaman kembung, meneran, dan sensasi yang mempunyai usus penuh dan sering merasa sakit untuk membuang air besar.

Jika anda tidak dapat bergerak usus anda setiap hari ia tidak bermakna bahawa anda adalah sembelit. Tetapi penyingkiran najis biasa mesti dilakukan tiga kali sehari hingga tiga kali seminggu. Jika anda pergi lebih rendah daripada itu, maka anda paling mungkin sembelit dan mesti mencari bantuan untuk keadaan anda. Berikut adalah beberapa perkara-perkara yang anda boleh lakukan di rumah untuk membetulkan, mencegah, dan menyembuhkan sembelit:

Berhati Pergerakan badan membantu meringankan laluan makanan dalam saluran usus. Berjalan pantas yang mudah untuk tiga puluh minit setiap hari adalah bentuk yang sesuai senaman.
Ketawa dan Santai Orang tegang atau ketakutan adalah lebih cenderung untuk mengalami sembelit daripada seseorang yang hidup gaya hidup yang bebas tekanan. Nikmati filem yang baik, membaca buku yang baik, ketawa banyak. Ketawa membantu sistem penghadaman kerana ia urut usus.
Amalan Usus Baik Tabiat Jangan menahan untuk pergi ke bilik air. Makan makanan anda pada waktu yang lebih kurang sama setiap hari. Ini membolehkan badan untuk mengikut jadual air besar yang kerap.
Produk berikut yang anda boleh dengan mudah mencari di rumah atau membeli di kedai runcit kejiranan untuk membantu anda dengan masalah sembelit anda:

Air Untuk mencegah sembelit, anda sepatutnya minum 6 hingga 8 gelas air setiap hari. Air melembutkan perkara itu tahi di dalam usus, menggalakkan pergerakan usus mudah.
Susu Mempunyai satu segelas susu sebelum tidur dapat membantu dalam membuang najis dengan mudah pada waktu pagi.
Madu penyelidik Greek mendapati bahawa minuman tinggi fruktosa membantu membuat air besar mudah. Fruktosa adalah bahan yang bertanggungjawab untuk kemanisan madu.
Minyak Rakyat di kawasan Mediterranean amat bergantung kepada minyak zaitun sebagai ubat untuk serangan sembelit. Minyak zaitun dan juga sayur-sayuran perbuatan minyak pelincir yang kot najis dan menggalakkan laluan mudah.
Gentian mengesyorkan jumlah pengambilan serat tidak sukar untuk dicapai. Setengah cawan kacang akan memberi anda 5 gram serat, manakala epal akan membekalkan 3 gram serat. Prun, kismis, popcorn, kacang, dan oatmeal juga remedi rumah yang besar untuk sembelit kerana kandungan serat yang kaya mereka.
Ubat benih Psyllium herba adalah salah satu yang terbaik rawatan herba untuk sembelit kerana ia mengandungi serat larut dikenali sebagai lendir yang mengembang apabila ia menyerap air, menyebabkan najis besar yang merangsang peristalsis. Sebilangan besar over-the-kaunter produk sembelit mempunyai ini sebagai bahan aktif utama mereka.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar