Pemulihan Strok - Ayurveda Rawatan Herba

Pemulihan Strok - Ayurveda Rawatan Herba

Strok, yang biasanya merujuk kepada hemiplegia, boleh menyebabkan kelemahan atau kelumpuhan pada sebelah badan. Sensasi penglihatan dan otot penyelarasan, pertuturan dan bahasa masalah, kawalan terjejas atas pundi kencing dan usus, labiality emosi dan kecacatan kognitif adalah biasa selepas kesan strok. Pemulihan angin ahmar adalah sangat penting bagi membolehkan orang terjejas untuk mencapai sara diri sehingga ke tahap maksimum.

Orang yang telah mengalami strok mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat strok yang lain, terutamanya dalam tempoh setahun. Ia adalah penting untuk meneruskan ubat untuk mengawal tekanan darah, kolesterol dan kencing manis. Merokok dan alkohol perlu dihentikan sepenuhnya. Rawatan Ayurveda untuk pemulihan pesakit strok adalah bertujuan untuk mempercepatkan proses pemulihan dan mengurangkan kecacatan jangka panjang. Rawatan pada peringkat lumpuh akut paling baik dilakukan di hospital. Apabila pesakit telah keluar dari hospital, rawatan Ayurveda perlu dimulakan di awal, untuk mendapat manfaat yang maksimum.

Ubat-ubatan seperti Yograj-Guggulu, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu, Trayodashang-Guggulu, Maha-Vat-Vidhvans-Ras dan Vat-Gajankush-Ras digunakan untuk mengurangkan kesan selepas lumpuh. Tapyadi-Loh, Ekang-Veer-Ras dan Kaishor-Guggulu boleh digunakan untuk menormalkan aktiviti saraf. Trayodashang-Guggulu dan Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu membantu mengurangkan ketegaran dan kekejangan otot. Ubat-ubatan seperti Maha-Manjishthadi-Qadha, Saarivadi-Churna, Chandrakala-Ras, Sutshekhar-Ras, Kamdudha-Ras, Praval-Bhasma, Rakta-Chandan (Pterocarpus santalinus), Usheer (Vetiveria zizanioidis), Chandan (album Santalum), Manjishtha ( Rubia cordifolia), Saariva (Hemidesmus indicus), Haridra (Curcuma longa), Daruharidra (Berberis aristata) dan Amalaki (Emblica Officinalis) digunakan untuk mengurangkan keradangan dan kerosakan kepada saluran mikro di dalam otak, membantu dalam melarutkan darah beku dan memperbaiki peredaran di kawasan yang mempunyai bekalan darah yang kurang. Ubat-ubatan seperti Suvarna-Sutshekhar-Ras, Jatamansi (Nardostachys jatamansi), Brahmi (Bacopa monnieri), Mandukparni (Centella asiatica), Shankhpushpi (kangkung pluricaulis) dan Dhamasa (Fagonia cretica) digunakan untuk mengurangkan tekanan dan mengelakkan tekanan darah daripada meningkat.

Prosedur Panchkarma diterima pakai dalam usaha untuk mempercepatkan pemulihan otot lumpuh. Seluruh badan diurut dengan minyak berubat seperti minyak Mahanarayan, minyak Mahamash dan minyak Maha-Saindhavadi. Ini diikuti dengan anjuran wap badan menggunakan keseluruhan ubat-ubatan seperti Dashmool-Qadha dan Nirgundi-Qadha. Penuaman terbaik dielakkan, atau dilakukan dengan penjagaan yang terbaik, pada pesakit yang mempunyai tekanan darah tinggi atau sejarah strok pendarahan. Teruk kaki lumpuh boleh diurut secara berasingan dengan menggunakan teknik yang berbeza seperti 'Pizichil' atau 'Pinda-sweda.

Senaman yang kerap secara sederhana dan fisioterapi sistematik adalah sangat penting dalam mendapatkan semula fungsi otot dan penyelarasan. Asana yoga, pranayam dan teknik relaksasi yang berbeza boleh membantu banyak dalam mempercepatkan proses pemulihan. Penggunaan bijak ubat-ubatan Ayurvedic dan prosedur Ayurveda Panchkarma boleh pasti banyak yang membantu dalam pemulihan pesakit angin ahmar.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar