Shigellosis - Ayurveda Rawatan Herba

Shigellosis - Ayurveda Rawatan Herba

Shigellosis merupakan serangan usus oleh organisma Shigella, yang menyebabkan disentri bacillary. Keadaan ini adalah yang paling biasa pada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun. Simptom biasa termasuk cirit-birit teruk berdarah, sakit perut, demam, muntah-muntah, tenesmus dan peredaran mukus.

Rawatan Ayurveda Shigellosis bertujuan untuk merawat simptom dan mencegah komplikasi. Ubat-ubatan seperti Chandrakala-Ras, Laxmi Narayan--Ras dan Maha-Sudarshan-Churna digunakan untuk merawat demam. Shankh-Bhasma, Sutshekhar-Ras, Kamdudha-Ras, Vishwa (Zinziber officinalis) dan Praval-Panchamrut-Ras digunakan untuk merawat muntah-muntah. Ubat-ubatan seperti Ras-Parpati, Kutaj-Parpati, Panchamrut-Parpati, Kutajarishtha dan Bilva-Avaleha digunakan untuk merawat jangkitan shigella dan gejala seperti tenesmus dan peredaran lendir dan darah di dalam najis. Ubat-ubatan herba yang boleh digunakan dalam keadaan ini ialah: Musta (Cyperus rotundus), Kutaj (Holarrhina antidysentrica), Bilva (Marmelos Aegle), Haridra (Curcuma longa), Daruharidra (Berberis aristata), Saariva (Hemidesmus indicus), dadim (Punica granatum), Maiphal (Quercus infectoria), Jaiphal (Myristica fragrans) dan Lavang (Eugenia caryophyllata).

Selain gejala disentri, komplikasi jangka panjang perlu dicegah atau dirawat. Bakteremia boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Sukshma-Triphala, Triphala-Guggulu, Maha-Manjishthadi-Qadha, Gandhak-Rasayan, Panchamrut-Parpati dan Suvarna-Parpati. Kegagalan buah pinggang akan berlaku boleh dicegah atau dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Gokshuradi-Guggulu, Chandraprabha-Vati, Punarnavadi-Qadha dan Gomutra-Haritaki. Pendarahan dari laman web yang berbeza boleh dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan seperti Vasa (Adhatoda vasaka), Naagkeshar (Messua ferrea), Moch-Ras (Salmalia malabarica), Laxa (lilin Disucikan) dan Sphatik-Bhasma. Artritis reaktif boleh dirawat dengan menggunakan Yograj-Guggulu, Maha-Rasnadi-Guggulu dan Vat-Gajankush-Ras. Encephalopathy boleh dirawat dengan menggunakan Tapyadi-Loh, Ekang-Veer-Ras, Maha-Vat-Vidhvans-Ras dan Bruhat-Vat-Chintamani.

Shigellosis adalah penyakit menghadkan diri dan kanak-kanak yang paling terjejas biasanya pulih dalam masa seminggu. Ubat-ubatan Ayurveda boleh digunakan untuk mempercepatkan proses pemulihan dan mencegah atau merawat komplikasi jangka panjang, yang boleh membawa maut.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar