Dermographism - Ayurveda Rawatan Herba

Dermographism - Ayurveda Rawatan Herba

Dermographism adalah sambutan yang dibesar-besarkan, disertai dengan gatal-gatal, tekanan fizikal kulit, yang menyebabkan tindak balas yang sama dengan yang dilihat dengan trauma. Keadaan ini lebih kerap berlaku di kalangan orang dewasa muda dan terdiri daripada akut, pertengahan dan ditangguhkan bentuk. Tanda-tanda yang lebih teruk dengan haba, tekanan kecil, senaman, tekanan dan emosi.

Rawatan Ayurveda dermographism bertujuan untuk merawat gejala dan mencegah berulang. Ubat-ubatan seperti Arogya-Vardhini, Maha-Manjishthadi-Qadha, Saarivadi-Churna, Panch-Tikta-Ghrut-Guggulu dan Haridra-Khand digunakan untuk merawat ruam dan gatal-gatal. Ubat-ubatan herba yang boleh digunakan dalam keadaan ini termasuk Manjishtha (Rubia cordifolia), Saariva (Hemidesmus indicus), Tulsi (Ocimum sanctum), Nimba (Azadirachta indica), Haridra (Curcuma longa), Daruharidra (Berberis aristata), Takla (phomodis Clerodendron ), Khadeer (Acacia catechu) dan Bhrungraj (Eclipta alba).

Ubat-ubatan yang bertindak pada 'Ras' dan 'Rakta' dhatus (tisu) badan adalah berguna dalam keadaan ini dan termasuk Kutaj (Holarrhina antidysentrica), Patol (dioica Tricosanthe), Kutki (Picrorrhiza kurroa), Patha (Cissampelos pareira) dan Musta (Cyperus rotundus) .Medicines seperti Brahmi (Bacopa monnieri), Jatamansi (Nardostachys jatamansi), Shankhpushpi (pluricaulis kangkung), Mandukparni (Centella asiatica) dan Sarpagandha (Rauwolfia serpentina) digunakan untuk mengurangkan tekanan dan juga agak berguna dalam keadaan ini .

Pesakit yang mempunyai bentuk yang sangat teruk keadaan ini mungkin memerlukan detoksifikasi menggunakan prosedur Panchkarma. Emesis disebabkan (Vaman), penyucian disebabkan (Virechan) dan membenarkan darah berkala (Rakta Penza) digunakan untuk merawat dermographism dan mencegah berulang. Prosedur Panchkarma sama ada diberi secara berasingan atau secara berturut-turut bergantung kepada persembahan dan keterukan gejala. Keadaan ini sering dikaitkan dengan 'pita' terganggu dan berlebihan 'dosha. Ubat-ubatan seperti Laghu-Sutshekhar-Ras, Kamdudha-Ras, Sutshekhar-Ras, Praval-Bhasma, Shankh-Bhasma, Praval-Panchamrut-Bhasma dan Chandrakala-Ras digunakan untuk merawat 'pita' diganggu 'JKKP.

Dengan ubat-ubatan yang betul, kebanyakan orang yang terkena dengan dermographism hilang dalam masa beberapa minggu untuk beberapa bulan. Ia adalah penting untuk mengelakkan precipitating sebab-sebab fizikal dan mengawal tekanan dan kebimbangan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar